UP! Berlin

  • Prize
    Winner in Architectural Design - Mixed-Use
  • Company/Firm
    JASPER ARCHITECTS
  • Lead Designer
    Martin Jasper
  • Architect
    JASPER ARCHITECTS + Gewers Pudewill
  • Interior Designer
    STUDIO AISSLINGER + JASPER ARCHITECTS
  • Const. Company
    various
  • Location
    Koppenstraße 8, 10243 Berlin, Germany
  • Project Date
    03/2021
  • Project Link

A new chapter for an icon of Berlin’s city history:In 2016 Martin Jasper and his team at JASPER ARCHITECTS won the design for the competition organized by SIGNA, for an overall transformation of the former "Centrum Warenhaus", built in 1979. The competition task was to present a concept to turn this massive squared building block of 80x80 meters into office space for the digital era. The building was originally conceived as an introverted building without openings. That principle had to be reversed: bringing in natural lighting for the workplaces was a major challenge. The proposal was to cut out triangular-shaped prisms on each side of the squared building to flood the interior with natural light and by this, loosen up the massive monolithic geometry. These "voids" redefine the building’s urban presence completely. The lost floorspace was regained by adding two floors on the top, plus a roof pavilion and a rooftop terrace.UP! reveals the building’s past and points to the future with a new, entirely glazed envelope. What was once an interior-focused shopping center has been reimagined as an outwardly focused building for productivity, creativity, and community.