Eric Tweedale Stadium

  • Prize
    Winner in Architectural Design - Sustainable and Energy Saving
  • Company/Firm
    dwp | design worldwide partnership
  • Lead Designer
    Ivana Simkovic
  • Design Team
    Tiziana Tovar, Hugh Thomson, Carol Leung
  • Architect
    dwp | design worldwide partnership
  • Interior Designer
    dwp | design worldwide partnership
  • Const. Company
    Belmadar
  • Photo Credit
    Brett Boardman
  • Location
    Granville NSW, Australia
  • Project Date
    November 2021
  • Project Link

The design of the Eric Tweedale Stadium is driven by the stadium’s connection to the local environment and history of the Cumberland Plains. Located within Granville Park, once a widely forested area, its form and materiality respond to the site’s heritage and create a connection to its current sporting environment.
The Stadium includes a grandstand with change rooms, a multipurpose room, first-floor function space, a commercial kitchen, and an outdoor viewing deck. The glulam roof cantilevers over eight meters over the seating, creating a simple yet impactful and beautiful form that also gives historical reference to the forest that once dominated the site.
Timber rafters and columns are exposed in the interior spaces, bringing a warm earthy glow softening the interior palette.
The use of a mass timber structure in the Stadium is the first use of glulam timber for this type of facility in Australia, representing an impressive achievement in timber engineering.
Sustainable design was an important objective of the project and timber construction was key to achieving this - low carbon, low waste, and high energy efficiency.