BLT Design Awards 2022 is open!
>

 

Dutch Charity Lotteries office building

  • Prize
    Architectural Design of the Year
  • Company/Firm
    Benthem Crouwel Architects
  • Lead Designer
    Saartje van der Made
  • Design Team
    Jan Benthem, Gwendolyn Huisman, Cees Zuidervaart, Alina Zaytseva, Volker Krenz, Daphne Tempelman
  • Architect
    Benthem Crouwel Architects
  • Interior Designer
    D/DOCK, Yolanda Loudon
  • Const. Company
    Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
  • Location
    Beethovenstraat 200, 1077 JZ Amsterdam, The Netherlands
  • Project Date
    8th October 2018

An old transformed building became The Dutch Charity Lotteries office: a highly sustainable, energy positive, mixed use building. Demolished parts of the old building have been reused, and all new materials are sustainable and recyclable and can be repurposed in the future.

The close collaboration between architect and client lead to a building that meets the expectations. The client’s articulated wishes were expanded by intensive meetings with employees, making this a building that truly feels like a home.

The greenery at the old locations in the park are represented in the roof and its construction. The canopy is supported by tree-like columns and holds the PV cells. The roof is made of polished aluminum ‘leaves’ that create a beautiful dappled effect on the walls and floors, reminiscent of an actual walk in the forest.

With its public restaurant, TV studio, auditorium and 500 bike parking spaces, the building symbolizes some of the client’s core values: sustainability and sense of community. This building is not just a home for the Charity Lotteries’ 600 employees, but functions as an important boost for the entire business district and the adjacent residential area as well.